Kunst, kunstterapi og mening (8/9)

Hvordan kan kunst og kunstterapi hjelpe deg?  Kunstterapi kan hjelpe deg på ulike nivåer og i faser. Her skriver jeg om Kunst, kunstterapi og mening (8/9 - Utdypet fra intervju i Allers 3/2023 )


Føler du deg noen ganger tom? Uten egne drømmer? At hverdagen din er meningsløs? At du gjør alt mulig for andre uten å kjenne på egen tilfredshet? At andre må anerkjenne det du gjør eller mener for at det skal være bra nok?  

Hva om ‘mening’ kan være en løsning?  Hva om kunst og kunstterapeutiske metoder kan bidra som del av løsningen?

Hva gir ditt liv mening?


Høsten 2010 var jeg der, i tomheten. Selv om alt i livet mitt tilsa at det skulle ha vært godt å leve. 

Jeg jobbet i en spennende ansvarsfull lederstilling for et internasjonalt IT-selskap, studerte organisasjonspsykologi på BI, hadde nære venner, fin familie. Ikke minst hadde jeg en snill, omtenksom mann og et trygt hjem.  Allikevel kjente jeg meg tom innvendig, uten noen egne drømmer lenger, når jeg da ikke følte meg frustrert og bare ville unnslippe mitt eget liv. Jeg vurderte til og med å tømme en flaske vodka, det kunne jo hende at det ville hjelpe!    

Jeg skjønte etterhvert at det måtte en endring til. Jeg måtte ta meg selv på alvor for ikke å tørke ut og ‘dø’ innvendig av tomhet og mørke.  Jeg startet med å bestemme meg for å lytte til mine følelser, fremfor at min såkalt rasjonelle fornuft skulle forbli enerådende i førersetet.  Det ble starten på å ta virkelig ansvar for meg selv. Starten på en reise innover så det gradvis ble bedre og lettere å være ute i verden. En reise med kyndig, omsorgsfull følge som veiviser. En berg- og dalbanetur som førte med seg mange nye erfaringer og ny lærdom, som førte til det jeg rett og slett vil kalle modning, visdom, mening og livsglede.

Første skritt var å forstå at kun jeg er ansvarlig for mitt liv. Stephen Coveys bok ‘The 7 habits of highly effective people’ var en tankevekker og gullgruve som har fulgt meg siden.

I boken nevnte han Victor Frankl, som overlevde holocaust gjennom å finne  mening i sin grufulle tilværelse. Det traff hjertet mitt! Når en kan finne mening og grunn til å ville overleve i en konsentrasjonsleir, skulle jeg kunne finne frem til noe mer i mitt liv. Først senere ble jeg mer kjent med denne sterke personligheten, gjennom hans bøker. Frankl var allerede da psykiater. Etter krigen jobbet han innen humanistisk, eksistensiell meningspsykologi – om viktigheten av livsmening som motivasjon til livsvilje. Det var snakk om noe større enn en selv, om kjærlighet til andre. Han påpekte også at mening var viktigere enn glede, samtidig som at mening i seg selv kan gi dyp tilfredsstillelse.  

I Monty Pythons geniale film ‘Life of bryan’  synes meningen med livet å handle om å ‘always look at the bright side of life …’

Mening handler ikke nødvendigvis om det ‘fornuftige’. Heller ikke om bare å tenke positivt! Eller om å gjøre det ‘andre’ forventer. Det handler dypest sett om noe som ofte ligger skjult i oss, bortgjemt, bortglemt .. inntil vi gir det rom til å komme frem.

Nettopp her kommer kunst og kunstterapeutiske metoder inn: gjennom oppmerksomt nærvær, skapende uttrykk, og dialog med uttrykket kan du bli kjent med ditt indre, lære dets språk (som ikke ligner på det vi oftest tenker på som språk), gradvis grave frem din mening med ditt liv, og bringe det ut i dine handlinger.

Hva gir, dypest sett, ditt liv mening?

Min mening handler om ‘noe oransje’ som har piplet frem og gradvis blitt tydeligere. Mitt ‘oransje’ er livskraft, livsglede, berøring, mot, musikk, større enn meg samtidig som det er en del av meg. Å lytte til det og ta det på alvor er befriende, livsbejaende!

Det som gir meg mening er å leve et ‘våkent’ liv, hvor jeg ikke blindt følger andres ytre forventninger men lytter til mitt innerste, dypeste, indre. Trygt samvær med mennesker som både gir og tar imot, og det å søke lys i hverdagen gir meg også dyp tilfredsstillelse, glede og mening. Som en del av dette gir min jobb meg også stor mening, fordi jeg vet hvor stor forskjell det kan bety for andre å få utvikle seg slik jeg gjorde, og hvor skjellsettende viktig det kan være for dem å finne tilbake til sin egen mening, mestring og livsglede.

Så, jeg spør deg igjen - Hva gir, dypest sett, ditt liv mening?

Close

50%

Totrinns påmelding

For deg som ønsker økt trivsel, livsglede, mening og mestring privat og på jobb.

Gå ikke glipp av kommende tilbud.  Meld deg på her for å få tilsendt nyhetsbrev med tips til motivasjon, inspirasjon og kunnskap, samt informasjon om kommende kurs, foredrag, og andre aktiviteter.  

PS: jeg sender et begrenset antall nyhetsbrev, og deler aldri din kontaktinformasjon.