Kunstens tema (2/9)

 

Hvordan kan kunst og kunstterapi hjelpe deg?  Kunstterapi kan hjelpe deg på ulike nivåer og i faser. Her skriver jeg om Kunstens tema (2/9 - Utdypet fra intervju i Allers 3/2023 )


Kunst kan forstås som håndverk, som vitenskap eller som et uttrykk for din skaperevne. 

I forbindelse med selvutvikling og heling, handler kunst først og fremst om å uttrykke noe som kommer innenfra, og gi det en synlig form.

Det kan handle om det ytre liv, om alt det du er deg bevisst, men vel så mye er det en måte å uttrykke det som fortsatt er undertrykket, ubevisst, eller det som mangler ord.


Du trenger ikke å vite noe om maleteknikker, glassets smeltetemperatur eller musikknoter. Det er helt greit om du har ti tommeltotter og ikke har tegnet en strek siden du var barn. Du kan uansett skape noe nytt ved å leke deg med maling, leire, en tromme eller noen små dyrefigurer i plast.

Det kan være vanskelig å starte ... akkurat som med brainstorming eller fysisk trening må det noe oppvarming til. De oppvarmingsøvelsene jeg oftest kommer tilbake til - både for meg selv, mine klienter, kursdeltagere eller styremedlemmer -  er enkle pusteøkter, veiledet meditasjon, qigongbevegelser ... etterfulgt av noen prøvende strøk med maling eller fargestifter.

Jeg kan så velge meg en farge og male en bakgrunn. Lytte til en rytme i kroppen og spille den ut på djembetrommen eller på et stort ark ... Sakte men sikkert stiger noe frem.

Kanskje tegner jeg en tenkt situasjon: gårsdagens krangel, drømmeferien, skitur i marka, et jobbmøte, hvordan jeg føler meg akkurat der og da – som en dundrende tordensky eller en lett fornøyd sommerbris.  Noen ganger prøver jeg, med enkle streker, å få klarhet i noen utydelige tanker eller få litt grep på diffuse fornemmelser. Og akkurat som med brainstorming og trening – på et tidspunkt kommer flytopplevelsen – alt flyter lett, penselen begever seg nærmest på egen hånd, fantasien åpner opp.  

Ofte vil noe utenfor min vilje presse seg frem – et budskap innenfra. Kanskje hinter kroppen frempå om at den trenger hvile. Hodets innhold fremstår som en grå floke. Overraskende følelser dukker opp.

Det viktigste nå er å slippe ut det som vil ut, som vil uttrykkes. Gi det rom – på et lerret, i en bevegelse, en nynnelyd, en sang ...  

Spiller det noen rolle hvordan det ser ut? Hva andre tenker om det? NEI!

Denne kunsten handler ikke om å være korrekt, se pent ut, bli anerkjent av kunstkjennere.

Dette er din kunst – som uttrykker en liten del av det som er deg. Kanskje til og med en del av deg som du ikke visste om?       

Et av mine aller første kunstterapeutiske bilder var en collage av meg selv i en glassklokke, innesperret uten nok luft eller plass, og samtidig omringet av gode mennesker.

Selv om jeg allerede da var startet på en ny vandring i livet, med lederutdannelse på BI og ny internasjonal lederjobb, visste jeg ingenting om hvordan min reise snart skulle endre seg ...

Close

50%

Totrinns påmelding

For deg som ønsker økt trivsel, livsglede, mening og mestring privat og på jobb.

Gå ikke glipp av kommende tilbud.  Meld deg på her for å få tilsendt nyhetsbrev med tips til motivasjon, inspirasjon og kunnskap, samt informasjon om kommende kurs, foredrag, og andre aktiviteter.  

PS: jeg sender et begrenset antall nyhetsbrev, og deler aldri din kontaktinformasjon.